söndag 25 oktober 2009

Avhandling om Gamla Uppsala och mörka sinnen

Ute är det mörkt och blött, men på institutionen kommer det ständiga ljusglimtar i höstrusket. Nu har även Magnus Alkarps mycket efterlängtade avhandling kommit från tryckeriet:

"Det Gamla Uppsala. Berättelser & metamorfoser kring en alldeles särskild plats."


Abstractet ligger tyvärr inte ute ännu digitalt. Lite kortfattat kan man säga att Magnus avhandling handlar om hur Gamla Uppsala använts i berättelser, myter, historieskrivning, forskning och politik genom seklen för en mängd olika ändamål. Speciellt fokus ligger på 1600-talets goticism och nationalistiska rörelser under 1800- och 1900-tal.

Magnus nöjer sig inte med att redogöra för vad andra sagt och tyckt, han har själv undersökt och forskat i Gamla Uppsalas förhistoria både som arkeolog i fält och som historiker. Han kontrasterar de många luftslott som konstruerats med vad tingen och arkivsamlingarna faktiskt kan säga oss om de dåtida livet.

Avhandlingen är även en samtidshistoria om arkeologerna i Uppsala och Uppsalas befolkning i allmänhet, om nazismen, kriget och konflikterna. Det handlar om påskkravallerna 1943 och om fallet O - en arkeolog som kompromissade alltför hårt med sin integritet som forskare och medborgare.

En avhandling om det mörker som lurar lite varstans - i vår historia, i vår samtid, i vår framtid och i våra egna hjärtan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Martin sa...

Skall bli mycket intressant att läsa. Angående O så trodde jag att han helt enkelt följde sin nazistiska övertygelse och inte kompromissade alls?

tingotankar sa...

Tja, menade det i lite filosofisk mening: kompromissade med sin mänsklighet och det grundläggande intellekt han borde ha haft.