lördag 17 oktober 2009

Gräva gropar

I min ungdoms dagar som arkeologstudent i Uppsala så gavs det trenne alternativ på seminariegrävning till våren:
1. Gamla Uppsala
2. Järnåldersby på norra Öland
3. Stenåldersboplats på en exploateringsgrävning utanför Västerås.

Vilken vettig person som helst skulle ha valt alternativ 1 eller 2. Gamla Uppsala med sin anrika historia och dessutom på cykelavstånd från hemmet. Eller vackra Öland i fem veckor i en unikt välbevarad järnåldersby. Men jag är i grunden helt ovettig och kastade mig fram och valde alternativ 3, att gräva kvarts och keramik-fnyk och pendla dagligen i två timmar till en blåsig grusås. Vilket på sätt och vis gav en stark indikation om alla mina framtida prioriteringar. Jag har aldrig ångrat det valet faktiskt.

Vi passade på att besöka våra student-kollegor så klart, en helt fantastisk Kristi Himmelsfärdshelg i Böda som jag aldrig kommer glömma. Och inspektion av schaktet i Guppsala som grävdes under översyn av Wladyslaw Duczko. Wladde föredrog kvinnliga studenter på sina grävningen pga ett visst mått av fördom mot killars grävteknik: "Grrrabbarrr barrrra grrrräverrrr grrrroooparrr" morrade han med mörk blick. Med det menade han att han tyckte sig se att killarnas avsnitt av schaktet framstod som mycket ojämnt och knögligt, medans ordningssamma tjejer fixade raka fina ytor. Jag tänker inte uttala mig om det korrekta i den hypotesen - fast vi noterade med viss förtjusning att i vår årskull så hade han för det mesta rätt. Den del av schaktet killarna satt i var påtagligt knögligare... Fast de mest rakhets-besatta arkeologerna brukar å andra sidan vara män, så det kanske jämnar ut sig (jämnar ut sig - fattar ni? möh höh).

Guppsala är ett område som på samma gång är extremt skövlat under årens lopp och extremt skyddat i sin närmast mytiska betydelse för Nationen. Så grävningar där tenderar att vara få, hårt reglerade och extremt komplicerade. Det betyder inte att det inte ofta förekommer väldigt intressanta undersökningar. Nu senast håller Hans Göthberg och John Ljungkvist på och undersöker en byggnadslämning intill den stora hallbyggnad som tidigare hittats på en yta bakom kyrkan (fun fact: där seminariegrävde min sambo för ännu längre sedan - jag tror inte han grävde gropigt...). SVT har gjort ett litet inslag som kan beskådas.

1 kommentar:

Dr M sa...

Jag var tvungen att läsa första meningen i andra stycket två gånger. För mig skulle det ha varit helt självklart att välja mellan Öland (favorit, just för att det är Öland och låter kul), eller stenåldersboplatsen i Västerås. Gamla Uppsala känns mest mossigt. En massa kul historia, så klart, men också utgrävt i flera omgångar. Mycket roligare att vara med på en förstagrävning i så fall. Eller få chansen att vara med på Öland. :-)