torsdag 15 oktober 2009

Kunskapspriset 2009

Nationalencyklopedin delar varje år ut ett gäng Kunskapspris till personer eller organisationer som gjort något bra för att fylla våa sinnen med matnyttig information. I år tog dom detta bokstavligt genom att i kategorin "Unik personlig insats" utse Mats-Eric Nilsson, den "hemlige kocken", som vinnare för att han spridit information om konsumentkunskap och livsmedel. Han är inte den ende som fått pris så klart, ett helt gäng kommer firas på måndag i Stadshuset i Stockholm och det finns fortfarande chans att vinna biljetter dit om man känner sig sugen. Själv blev jag nyfiken på satsningen Snilleblixtarna som under ledning av Anna-Karin Cardell försöker väcka barns nyfikenhet på teknik och problemlösningar. De utbildar bland annat lärare i den metodiken. Mer sånt!

Andra pristagare är Patrik Hadenius som startat Språktidningen, Brottsoffermyndigheten samt det absolut viktigaste som finns i kunskapsväg - eldsjälar till lärare.
En internationell vinnare utses också - Jeffrey Sachs som vid Earth Institute i Columbia Universitykämpat hårt för hållbar utveckling och utrotande av fattigdom.

Inga kommentarer: