onsdag 2 juni 2010

Matnyttigt!

Vem älskar inte mat? Det är dessutom otroligt roligt på så många vis, inte bara som ren bukföda. Mat definierar upplevelser och resor, på gott och ont, och smaken kan sätta igång otroliga associationsbanor i våra huvuden. Precis som människan jorden runt lyckats förvandla kläder - något som vi använder som skydd mot kyla, värme och taggiga buskar - till något helt otroligt komplext, så har vi också tagit detta grundläggande behov till närmast absurda dimensioner. Mat förenar oss och särskiljer oss.

Mat i förhistorien är ett enormt spännande ämne som får märkligt liten uppmärksamhet. Naturligtvis är våra bevis ganska fattiga ibland, men vi hittar ändå rester av både födoämnena och tillagningsmetoderna på många boplatser. Med hjälp av lipidanalyser på keramik kan vi lista ut vad de stoppade i krukorna och isotopanalyser av benen visar vad de åt ofta respektive sällan - och hur dieten kan ha ändrats genom livet. Vad man äter och hur det tillagas är något av det mest kulturellt viktiga som vi kan lära om de förhistoriska människorna. Så min lycka var stor när jag via bloggen Ossamenta fick tips om en arkeologblogg helt inriktad på matexperiment: Eldrimner. I det senaste inlägget får vi lära oss hur man kan tillaga ägg t ex. Bloggen tillhör Daniel Serra som doktorerar på vikingatida mat vid institutionen i Lund.

Apropå mat och kultur så tänkte jag tipsa om sessionen Flows of Food, Folk and Thought som ska arrangeras av NordForsk vid The 27th Congress of Nordic Historians i Tromsö i augusti nästa år. De som är intresserade av att delta i den sessionen ska skicka in abstract senast den 31:a augusti.

Andra bloggtips när det gäller mat är självklart Lisa Förare Winblads underbara matbetraktelser på Taffel. Lisa samarbetar med forskaren Malin Sandström som har sin egen blogg, men de har dessutom en gemensam projektblogg Matmolekyler där man t ex kan lära sig den vetenskapliga hemligheten bakom smörsåser.

I övrigt kan ni skänka en tanke till de stackars anställda vid Historiska Museet i Stockholm som återigen finner sin arbetsplats barrikaderad helt utan egen förskyllan. Israeliska ambassaden är nämligen tillfälligt inhuserad i en del av byggnaden medan deras permanenta lokal ska fixas. Fast det som till en början skulle vara 6 månader är vid det här laget uppe i ganska lång tid. Tydligen är det tillstånd för ombyggnad av kulturmärkt hus som gör att det drar ut på tiden - ironiskt nog


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Malin Sandström sa...

Sent kommenterat, men bättre än aldrig... :)

Nåt jag har upptäckt efter att ha börjat med Matmolekyler-projektet är att mat är mycket bra som utgångspunkt för populärvetenskap just för att som du säger - vem älskar inte mat? Pratar man med folk som gillar mat kan man ofta få dem att lyssna på även rätt krångliga saker...