tisdag 14 augusti 2007

Kampen om förhistorien - Rösta nu!

Vi forndårar må hålla en god fasad utåt och uttrycka ett allmänt intresse i hela förhistorien. Men handen på hjärtat - innerst inne har vi alla en speciellt omhuldad period som liksom framträder i ett rosa skimmer, eller kittlar vår fantasi lite extra, eller helt enkel bara känns lite roligare/bättre/häftigare.
Så upp till försvar. Rösta på den BÄSTA förhistoriska perioden. Heja fram mysiga mesolitiker som plockar musslor i sommarvarma laguner och begraver sina hundar med respekt. Blås i lurarna för bronsålderns pomp och ståt och maffiga högar. Slå ett slag för kammargravar, vendelhjälmar och vapenoffer. Proklamera din vördnad för istidsjägare, kurviga elfenbensfiguriner och grottmålningar. Kämpa för vikingatåg, ruser och rus i största allmänhet.

Eller gör som de insiktsfulla, intellektuella och begåvade gör - rösta på neolitikum! Säd, sarupanläggningar, och skifferdolkar.

Vinnaren får ett eget inslag med lite fina bilder - med inlägg från er om vad som är så himla bra med just den perioden...

The Fight is ON!

Andra bloggar om: , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag känner en viss avsaknad av medeltiden i omröstningen, inte förhistorisk men förhållandvis arkeologisk. Nu hade jag ett annat val på lut... men ändå...

//

Magnus Reuterdahl

tingotankar sa...

Jag vet, och jag gissade att det kunde bli lite tandagnisslan pga att medeltiden inte var med. Men det kändes som att om jag tog med den, så borde även historisk och modern arkeologi vara med - och jag ville som sagt att detta skulle handla om förhistoria.

Nästa röstning kan handla om medeltid vs. förhistoria ;-)

kai sa...

Mesolitikum? Det har uppenbarligen tillkommit sen jag gick i skolan – vi hade bara äldre och yngre stenålder och knappt det…

tingotankar sa...

Vänta bara tills jag börjar rabbla periodindelningar...
Mesolitikum är faktiskt ett relativt sent begrepp inom arkeologin - fast det etablerades innan du gick i skolan iallafall ;-) Begreppet epi-paleolitikum var vanligt förr, och används fortfarande i vissa delar av världen. I Nordeuropa står det främst för de kulturer som levde mer av fiske och marina produkter, och som började bilda lite mer komplexa samhällen. Det betyder bokstavligt talat "mellanstenålder".

Faktum är att paleolitikum tar slut ungefär med isens bortsmältning, så i Sverige finns det mycket få lämningar från den tiden, eftersom bara remsor var isbefriade (och det som var land mellan kontinenten och Sverige numera är havsbotten). Det mesta av äldre svensk stenålder är helt enkelt mesolitkum.

Anonym sa...

Som blivande arkeolog (yep läser andra året på Kulturarv och samhälls analys på högskolan, mer om det på min egna blogg) så måste jg nog uttrycka mitt gillande för bronsåldern eller stenåldern. Kan inte riktigt bestämma mig eftersom de båda åldrarna fashinera mig djupt.

Anonym sa...

Bronsåldern är intressant,för
alla hällristningarna som finns
inristade i sten.