onsdag 30 april 2008

Glad Valborg

Sambon och våra änglamonster framför Domkyrkan denna underbara Valborgsdag.

Valborg är en märklig högtid, som inte är en högtid egentligen, förutom vissa säregna platser i landet. När jag steg av tåget i Uppsala våren 1993 för att påbörja högre studier hade jag som hemtam 08 lika gärna ha åkt 100 mil - så oförberedd var jag på en universitetsstad. Visst hörde jag talas om att det var en del studentjippon på gång på Valborg och jag såg fram emot att äta picknick i universitetsparken med mina arkeolog-kursare, då instutionen på denna tid låg fint placerad i ena änden. Just denna valborg -93 var vädret på extremt gott humör 23 grader och strålande sol, så den chock jag fick när jag närmade mig centrum var inte liten. Hela stan var på benen, det var packat med försäljare och festprissar, barnvagnar och ballonger.

Nuförtiden blir jag lika förvånad varje gång jag inser att valborg inte är en röd dag i hela landet. Jobbar ni på valborg!?! Jobbar JAG på valborg!!!?!!!!??? Så fort socialiseras vi in i nya ritualer. Nuförtiden är tempot lugnare och fokus lite annorlunda. Två små barn ska lotsas ned till stadsparken och se på sönderfallande frigolitflottar, få leka av sig i lekparken, köpa ballonger och kolla in folklivet. Ingen champagne och grötfrukost (tackolov). Numera blir det picknick i Engelska Parken, mellan Carolina-biblioteket och nya Humanistiska centrum. En fullgod ersättning, om än lite svårare att hitta bekanta. Lyckades tack vare moderna påfund som sms och mobiler få en kort stund med lillebror som var på visit hos kompisar i staden.

Nu är vi hemma och pustar ut lite. Ikväll blir det grillat hos kollegor med barn så att vi poolar resurserna. Kanske tom en sväng förbi en maj-brasa. Hade inte sett en enda (officiellt sanktionerad) majbrasa i Uppsala innan vi fick småttingar. Livets cirkel och allt det.

Engelska Parken, med Humansitiskt centrum i bakgrunden - tidigare kemisters och matematikers hemvist. Till vänster Teologen och Historicum, till höger gamla Kemicum som nu huserar arkeologer, sociologer, antropologer, genusvetare och annat flum-pack.

Har fortfarande inte sett en enda mösspåtagning...

Glad Valborg knegare!Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: