måndag 11 augusti 2008

Mystisk tingest - hjälp sökes


Som arkeolog händer det fler gånger än man vill medge att man stöter på objekt man inte har en aning om hur de använts, till vad, av vem och varför, i hela fridens namn varför, de ser ut som de gör! Inte helt sällan kan man få samma upplevelse av nutida tingestar också.

Som den ni ser på bilden till exempel. Den kom till min far som bonusgåva i ett bokpaket. Någon tyckte uppenbarligen att den var en bra och fiffig sak som uppskattade prenumeranter förtjänade att äga. Men vad är det!!? Den lilla plast-tingesten är stor nog att få plats i handen, i öglan kan man få in ett finger. Det finns en relativt skarp tagg undertill och en annan småvass bit där öglan möter den böjda underdelen.
Så nu kommer den stora uppmaningen - skriv och berätta vad detta är, så vi slutar stirra upp i taket om nätterna och undra om det är:
1. En kodknäckare för Da Vinci-koden
2. Ett utomjordiskt munspel
3. Det senaste oumbärliga mätinstrumentet från Martin Timells byggfirma
eller alla arkeologers favorit-förklaring "when all other things fail"
4. Något kultiskt
Vinnaren får en gratis kopia av bilden att använda som skärmsläckare.
Andra bloggar om: , , ,

9 kommentarer:

Thomas N sa...

Hm, det ser ut att vara en apelsinskalare, eller hur? Fingret i öglan, för "sågen" över apelsinskalet i klyftor eller serpentin, så har du en skalad apelsin!

Daniel sa...

Det ÄR en apelsinskalare faktiskt. Har haft en själv.

tingotankar sa...

AaaaaHA!
Vi experimenterade runt begrepp som "paketöppnare", men naturligtvis - en apelsinskalare.

Guld- och silvermedalisterna Thomas och Antimonite har härmed tillstånd att ladda ned bilden och använda den som skrivbordsbakgrund.
(Okej, det har alla andra också)

TACK! :D
(fast det är säkert kultisk skalning av apelsinerna...)

Martin sa...

Föremålet, eller skall vi säga, "föremålet", är förstås polysemiskt om man har en mera teoretiskt informerad utgångspunkt. Det vill säga, det undandrar sig alla försök att sätta en enda normativ etikett på det. Hur ser osynliggjorda grupper i samhället på "föremålet"? Jag vill läsa en grundlig queertolkning med postkolonial medvetenhet.

kai sa...

Vadå ”teori”? Då vill vi ju faktiskt se ett ordentligt analysträd som visar under vilka geografiska, historiska och ekonomiska bivillkor (med korrekt genomförda sannolikhetsberäkningar) en kultur kan ta fram fram objekt utgående från ändliga resurser med avsikt att minimalt (med övre och undre gränser angivna) underlätta förtärandet av importerad frukt. Bildar de löv i trädet i vilka objektet betraktas som ett lyxföremål en sammanhängande graf?

Anonym sa...

I thought it looked a bit like an upside down Zodiac symbol for Taurus The horns look a little limp, maybe the bull had a rough day in the heavens.

Rolf sa...

Visst är det en apelsinskalare.
Och det är ett verktyg som är mycket bra för detta ändamål. Jag anser att det skulle finnas att köpa i handeln. Jag hade ett för flera år sedan men det försvann och jag har saknat det sedan dess vid varje skalning av en apelsin.

Men min sambo fick ett nytt verktyg i ett reklampaket för böcker i veckan så nu finns det i familjen igen. Dock var mitt förra lite kraftigare och som jag tycket stadigare.

Kurt sa...

Nu kanske du kan finna att någon av de okända arkeologiska föremålen i själva verket också var apelsinskalare? En föregångare till denna modell.

tingotankar sa...

Hmmm, apelsiner dök väl upp allmänt i Sverige först på 1900-talet.
Äppelskalare däremot borde ha varit behövligt. Iallafall vid Alvastra pålbyggnad, en 5000-årig pålkonstruktion i de dåtida våtmarkerna vid sjön Tåkern. Där har arkeolgoerna hittat högvis med äppelskrutt...