måndag 22 december 2008

Lite julkul läsning

Imorgon bär det av med paket och prinskorv och pick och pack till Öregrund för att fira midvinterfest med ungefär en tredjedel av min tjocka släkt. Tillbringade helgen i sällskap med en stor portion av den numera imponerande stora Stockholms-klanen, och ungarna får träffa Gävle-klanen efter julhelgen. Uppdateringar av bloggen får vänta efter det att mellandagarna tar vid, och det är väl ändå ingen som sitter på juldagen och törstar efter svamlerier om stenåldern eller digitalisering av bibliotek...
Om det nu skulle vara så att denna varelse finns därute i detta avlånga land kan jag ge följande lästips:

1. Digitala tidningen Archaeology publicerar en 10-i-topp-lista över de i deras mening bästa fynden och förhistoriska upptäckterna under 2008. Samt några som homnade snäppet under. Inget från Sverige tyvärr. Dags för en Arkeologi-Idol-tävling?

2. Samma tidning tipsar även om ett par digitala projekt. Dels samarbetet mellan IATH på University of Virginia och Google Earth på projektet Rome Reborn, som återskapar det antika Rom i korrekt detalj i 3D. Eller den icke-vinstdrivande organisationen Cyark som försöker skapa arkiv med 3D-scanning av hotade fornlämningar och på vars hemsida man kan kolla igenom t ex Mesa Verde i Colorado eller Chichén Itzá i Mexico. Extremt coolt.

3. Och på begäran av min far - det senaste om Homo floresiensis, de s.k. 'hoberna' från ön Flores. Det verkar faktiskt, trots en del kritiska forskare, som om vågen tippar över till fördel för de som anser att floresiensis utgör en egen art och inte alls en inavlad ö-population. Hon är isåfall skild från vår utvecklingslinje för mycket länge sedan (typ Homo erectus-stadiet eller t.o.m. ännu längre sedan).

Jag hoppas alla får en trevlig och förnöjsam vecka, vare sig ni tar er an släktmiddagar eller jobbar på något av alla de jobb som inte kan avvaras i vintermörkret.

God Jul

Welcome be ye that are here,
Welcome all, and make good cheer,
Welcome all, another year,
Welcome Yule.'


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Mikael Hiort af Ornäs sa...

Hyvää joulua, önskar jag från min position fem våningar ovanför Hågadalen.

Anonym sa...

God jul

Anonym sa...

God Jul

önskar

Magnus Reuterdahl