onsdag 4 november 2009

Stucken men inte arg

Så har hela familjen vaccinerats för svininfluensan (H1N1). Fredrik tog med sig ungarna till en vaccinationscentral i måndags. Förutseende som han var tog han med en del matsäck och det var tur för de tvingades stå i kö i uppemot en timma - större delen utomhus dessutom. Eller rättare sagt: Fredrik stod i kö medan ungarna roade sig hejdlöst med andra barn. Sen var det hela över på ett litet nafs, fast den stackars personalen såg nästan svimfärdig ut.

Själv hann jag inte tillbaka från jobbet i tid så jag passade på att smita förbi ett vaccinationsställe i närheten där vi bor som skulle öppna för vaccination 7.30 just idag. Jag var där 7.10 och det var en himla tur för fem minuter senare hade antalet väntande 10-dubblats. Personalen var föredömligt effektiv, men att de inte skaffat nya nummerlappar övergick mitt förstånd - de som fanns gick bara upp till 40 och sen började de om igen. När jag var färdigstucken var det ganska stora väntrummet helt packat med folk och kön fortsatte uppför trappen till ytterdörren så kaoset hade precis inletts. Inte så farligt krångligt för oss med andra ord, fast andra har uppenbarligen haft det än lättare. Det visade sig vara tur att jag var ute i så god tid, för stället jag vaccinerade mig på fick slut på sina doser efter första dagen!

Ungarna fick lite feber och dottern fick dessutom lite huvudvärk kvällen efter vaccinationen. Lite alvedon räckte för att de skulle sova gott och imorse var de på topp igen. Fredrik var lite trött men klarade sig annars utan problem. Min arm värker just nu, men inte värre än efter de vaccinationer jag tagit när jag rest utomlands, och då betalade jag åtskilliga tusenlappar för det privilegiet... 

Att vaccinera sig eller ej är naturligtvis frivilligt, men betänk att man inte gör det för sig själv så mycket som för de mycket gamla och mycket unga och mycket sjuka som kan råka så hemskt illa ut om du smittar dem i all välmening på bussen, i mataffären, hemma hos släkten. Om du är beredd att må dåligt av flunsan så finns det inga skäl att avstå från vaccinet för att du har en chans på 1000 att få flunsaliknande symptom.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

"...om du smittar dem i all välmening". Du tänkte säkert rätt men var det verkligen så du menade?

tingotankar sa...

Jag var lite passive-aggressive här. Det har varit en hel del riksdagsledamöter t ex som uttryckt sig korttänkt och klumpigt i den här frågan genom att mena att det är naturligt att få lite flunsa och att det skulle vara onaturligt att vaccineras. Och som inte är personligen oroade över att få livshotande skador av svinflunsan så varför "ta vaccin från de som behöver det bättre". Så de må agera i all välmening och inte i syfte att göra ont, men det kan få svåra konsekvenser för andra.

MarLin sa...

Jag tycker att det bara är att köra på vacinera sig om man har möjlighet

Anonym sa...

I veckan var jag med om en underlig grej på ett fik här i Uppsala. Vad är konstigt med det? I Uppsala händer det underliga saker hela tiden, och det är ju hela poängen med Uppsala. Medan jag satt där och väntade på den jag satt och väntade på, kom det in ett skräckinjagande gäng som satte sig vid bordet bredvid - nej jag pratar inte om några tungt beväpnade killar från Gottsunda, utan om den där exklusiva lilla gruppen med 23-åriga farbröder som talar som man gjorde på 1800-talet, klär sig som man gjorde på 1930-talet, som vet allt om kvinnor utan att ha tilstymmelse till erfarenheter av umgänget med kvinnor, som vill återinföra barnagan utan att ha träffat ett enda barn, som anser sig veta allt utan att kunna något och som finner Sverigedemokraterna obildade men som inte är säkra på om de ska rösta på Moderaterna eftersom Reinfeld antagligen är en kommunist.
Jag tänkte, okey, det är ju trots allt bra att dessa beklämmande små högljudda enslingar har andra små beklämmande små högljudda enslingar att umgås med - man vill ju inte att någon ska känna sig ensam. Man är ju en hyvens kille, innerst inne.

Nu hände något intressant. De började diskutera svininfluensan. De hade väldigt roligt åt den. De diskuterade saken och kom fram till att de inte skulle vaccinera sig. Faktum var att de vägrade vaccinera sig. Orsaken var det kommunistisk/liberala "solidaritetsargumentet" vilket fyllde dem med avsmak. Aldrig i livet kunde de tänka sig att göra något för att hejda något - aldrig i livet skulle de skänka blod eler donera något organ.
Jag kunde inte låta bli att fråga dem om de skulle ha resonerat på samma sätt om någon av dem hade gått ner sig i en vak på Fyrisån. Skulle ni riskera era liv för att rädda den andre. De svarade att den sannolikheten var tämligen liten, men att det inte hade med saken - svininfluensan - att göra. Okey, frågade jag, men tänk om ni hade dragit på er HIV - hur fan det nu hade gått till - skulle det kränka er frihet om ni varnade den som ni var i färd med att smitta?Eller gick könsdriften före "solidaritetsargumentet"?
På detta svarade de att de var ointresserade av diskussionen.
HIV fanns inte på riktigt, HIV var en social konstruktion.

Nu undrar jag - har extremhögern blivit postmodern?

tingotankar sa...

Vet att jag borde bli förbannad men kan inte låta bli att garva - vilken underbart uppmålad bild, jag kan verkligen se dem framför mig. Nu drabbas jag av en misstanke - tänk om postmodernismen, som främst tänktes fram av franska vänsterintellektuella, var del i en avancerad plan att infektera de mer hjärndöda delarna av samhället så att evolutionen kan spela ut sin rätt. Lite naturligt urval av pest och katastrofer på de där grabbarna och vi har ett problem mindre :D

Jasaw sa...

Du skulle kunna bli en framträdande 2012konspirationsteoretiker.

tingotankar sa...

Tänk om man kunde omsätta den talangen i en multimiljon-säljande mysterieroman som Dan Brown...