onsdag 29 april 2009

Blivande doktorer och professorer

Sprang nyss på Johannes Pulkkanen i trappen med famnen full av böcker, mobilen vid örat och en milt glasartad blick. Vilket hade sin förklaring då han alldeles nyss varit och spikat sin avhandling. För de av er som inte är invigda i universitetens mysterier kan jag upplysa om att spikning är precis vad det låter som - man spikar bokstavligen talat antingen sitt abstract (=spikblad) eller t.o.m. hela sin avhandling (=katarsis) på en speciell anslagstavla i gamla universitetshuset. Att nästan ingen frekventerar detta hus längre, och speciellt inte den ingången, betyder föga. Tradition, bäste bror, tradition!

Grattis till Johannes iallafall, som jag lärde känna på pedagogiska kursen för universitetslärare som vi båda deltog i för några år sedan. Han är teolog och hans avhandling behandlar relationen och splittringen mellan den östliga ortodoxa och västliga katolska kyrkans läror.
The Dark Night: St John of the Cross and Eastern Orthodox Theology
Min enda termin religionshistoria gör mig inte kvalificerad att förklara ämnet närmare, jag hänvisar till abstractet istället.
Disputationen sker den 22:a maj, rum IV, Universitetshuset, Uppsala, 10:00 (Engelska)

Apropå avhandlingar ska min rumskamrat Anna Karlström granska sitt provtryck idag. Håller tummarna att inga kapitel blivit spegelvända.
Uppdatering kl 17.11: Inspektionen avkarad och allt verkar se bra ut. Ett par mindre stavfel upptäcktes och rättades. Borde komma från tryckeriet om 12-14 dagar.

Lärostolsprofessuren i antikens kultur och samhällsliv här i Uppsala har lysts ut efter att ha varit obesatt i ett antal år. Nu har sista ansökningsdatum gått ut och namnen på de sökande är offentligt.
Här är listan:
Arja Karavieri
Kerstin Höghammar
Leena Pietilä Castrén
Lars Karlsson
Ingela Wiman
Ann-Louise Schallin
Dominc Ingemark
Hélène Whittaker von Hofsten
Gunnel Ekroth
Vladimir Stolba

Har vi tur kan en ny professur ta plats till nästa höst (eller hösten 2012 om vi har sedvanlig otur...)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: