fredag 17 april 2009

En surrealistisk dag och ett fall av PTBD

Den här dagen framstår allt mer som helt surrealistisk. Kanske en logisk följd av en vecka där man fått se Telekom-paketets förhandlare uttrycka åsikter att tillgång till internet är att jämföra med att ha tillgång till ett par filmkanaler, och inte en avgörande demokratisk rättighet i en global värld där allt mer hanteras via nätet.

Så TPB-gänget fälldes i tingsrätten. Det förvånade mig inte då det var tydligt från början att ett gäng mer eller mindre juristkunniga kommunalpolitiker som nästan själva erkände att de var inkapabla att förstå teknologin, skulle sitta till doms under enorm internationell och kommersiell press. Men domslutet i sig? Ett års fängelse för att tillhandahålla en helt laglig teknisk tjänst var visserligen absurdt i sig, men det var inget mot de 30 miljoner som man tydligen är skyldiga bolagen för att andra personer gjort digitala versioner av film och musik tillgängligt via deras i grunden lagliga tjänst. Den summan är baserad på totala partsinlagor från käranden och har inget stöd i fristående, vetenskaplig forskning i denna fråga. Jag vet inte hur många mer filmer och album ni kommer köpa under kommande år pga domen mot TPB men jag kan ärligt säga att det gör ingen skillnad i min konsumtion.

Men kronan på verket denna surrealistiska fredag var när Fredrik Federlay, folkvald riksdagsledamot, valde att sätta hela sitt rykte på spel - igen! Genom att skriva ett trovärdigt men helt lögnaktigt inlägg på sin blogg där han krävde att småpartierna i Alliansen skulle få fler ministerposter. Syftet skule ha varit att visa att "socialt media" visst har ett genomslag. För skåda - tidningarna skrev omedelbart om det - fast det var påhitt! Kors i kanelen.
Reaktionerna från bloggosfären har väl varit ganska syrliga, men troligen inget emot vad jag gissar en del tidningsredaktörer sagt mellan fyra väggar.

Jag vet inte om Fredrik verkligen är så enfaldig att han tror att detta påfund var klyftigt på något vis, eller att han lyckades bevisa något annat än att media tar folkvaldas offentliga utsagor på allvar (kommer nog inte hända honom igen)? Han hade kunnat säga samma sak på ett torgmöte i Ö-vik, eller via handskrivet postat brev till redaktionerna och resultatet hade blivit likvärdigt. Det är inte bloggen som är avgörande här, eller ens internet, utan bara hans egen position i riksdagen. Som han nu kastat i sopkorgen fullständigt.

Hans påhitt skadar bara bloggosfären genom att säga att det som skrivs på en blogg inte ska tas på allvar, ens av en person i offentlig ställning. När de flesta seriösa bloggare kämpat benhårt med att just få tas på allvar och inte sänkas uteslutande pga sitt valda medium. Personligen undrar jag om han lider av PTBD - Post-Traumatic Blogg Disorder efter den strimling han råkade ut för i bloggosfären förra året när han spelade teater i prediksto... jag menat riksdagens talarstol och sedan sålde ut alla sina (påstådda) ideal. Kanske han innerst inne hatar sociala medier och vill förgöra dem?
Vad sägs om att skramla ihop lite pengar för omedelbar terapeutisk hjälp innan han gör sig själv eller någon annan illa? Jag menar, förutom den demokratiska processen och sociala medier i största allmänhet.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Unknown sa...

Hurra för domen!
alla som är emot gör så här:
Sitt i ett år en en svettig studio och sedna få nada för det. jobba på ett software företag och ge bort dina program grattis. Överhuvudtaget jobba grattis!
sedan håller jag med att man vill betala bara en gång för film eller musik.

Micke sa...

@Robert har du hört talas om Jamendo och Gnu/Linux?

Du vet om att man inte måste använda Windows och lyssna på Britney Spears, eller?

tingotankar sa...

Robert - jag sympatiserar med din kamp för ett levebröd. Men var det verkligen så att ni i kulturbranschen täljde guld med smörkniv för 10 år sedan? Tror du seriöst att så många fler kommer köpa dina alster bara du lutar dig tillbaka och rullar tummarna efter domen? Jag är rädd för att du kommer blir gruvligt besviken.

Det vore bättre om musikskapare funderade på hur de kan utnyttja de nya medierna för att få gratis reklam, skapa stöd-grupper, få upp intresse för spelningar och events.

Ni kan lika lite stoppa denna utveckling som man kunde stoppa radion, TV:n, kassettbanden, videon etc. I slutändan betyder detta domslut att några bolagsdirektörer får ut sin bonus i ytterligare 6-12 månader. Men de som faktiskt skapar produkterna blir överkörda i långa loppet.