fredag 22 maj 2009

Film är INTE bäst på bio längre

Det blir inte ofta bio nuförtiden. Anledningarna är flera: jobb, barn, struligt med barnpassning, kostar pengar, filmbolagen är kapitalistiska utsugarmaskiner som borde bojkottas... osv
Jag ser på min höjd 3-4 filmer om året, ibland lite fler och inte sällan färre. De som passerar nålsögat är de som man kan förvänta sig bjuda på en speciell upplevelse just på bioduken och med rejäla ljudanläggningar - typ actionfantasythrillersuperduperfilmer. I onsdags kväll, med barnen avhysta till mormor/morfar över långhelgen och sambon bortrest knallade jag iväg för att se Wolverine. Logan är utan konkurrens min favorit-marvel, och i stenhård kamp om förstaplatsen bland superhjältar med Batman. Hugget som stucket, bub.

Jag visste att kritiken av filmen varit ljummen, även från fans, men det verkade vara värt ett besök iallafall.
Jag valde Royal i Uppsala som fortfarande visade den i en relativt stor salong.
Jag tror sällan jag gått ifrån en bio mer förbannad än i onsdags. Och då gäller det inte filmen i sig. Visst, den var inte så lysande och om jag nån gång skriver 5000 ords total fan-rant om vad som var fel med den och vilka gyllene tillfällen de missade och kan snälla någon se till att bryta kontraktet mellan Marvel och Fox innan de senare totaldemolerar fler extremt lovande superhjälte-filmer så ska jag förvarna så ni kan undvika min blogg under de dagarna.

Vad som gjorde mig heligt förbannad var att punga ut hundra spänn (vilket faktiskt är en kännbar summa för mig) på en produkt som kvalitetsmässigt liknande en sönderspelad repris av 80-talsfilm. Ung 20 min in i filmen (eller mindre, jag är generös här) dök en tydlig svart vertikal linje upp i bild - en repa som gick tvärs över ansikten och störde. Jag satt kvar och tänkte att den nog fösvinner vid nästa byte av rulle. Det gjorde den. Istället dök tre nya upp. Under resten av filmen var det inget tillfälle som inte hade ett flertal mer eller mindre tydliga vertikala svarta linjer över bilden. Hade inte den här filmen premiär för ett par veckor sedan bara!? Vad f-n har de gjort, sopat golvet med den!!? Dessutom var en sekvens mitt i på 3 sekunder helkorrumperad - hela bilden blev blålila och ljudet burkigt och förvrängt.

Jag hade kunnat resa på mig vid detta tillfälle och gå ut och kräva mina pengar tillbaka, men jag ville iallafall se filmen nu när jag för en gångs skull hade tid, och jag hade inte lust att se om den från början för så bra var den inte. Istället bet jag ihop och tappade mer och mer engagemang för storyn när jag blev presenterad en så skadad produkt. Och jag måste säga att jag tycker ljudkvalitén blivit avsevärt sämre i biosalongerna istället för bättre som man kunde tro. Burkigt.

Som sagt har sällan varit så förbannad när jag gått från en bio. Personalen kanske hade sina aningar eftersom inte en själ syntes till när jag gick ut ur salongen. SF har monopol och kan behandla sina kunder som insekter numera, men det bådar verkligen illa för filmbranschen om det ger en bättre bioupplevelse hemma med plattskärm och ett par bra högtalare. Film är bäst på bio? Ännu en anekdot om det svunna 1900-talet jag kan förtälja mina klentrogna barn när vi kollar på HD filmer hemmavid möjligen.

P.S. "Påskägget" i filmen är inte värt att genomlida 10 minuters malande eftertext med menlös mastodont-orkester-musik. Har de verkligen inte råd att bekosta en eller ett par bra temalåtar från nåt hyfsat rockband? T.o.m. den totalusla Godzilla hade en fenomenal låt av Rage Against the Machine.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Johan Normark sa...

Har tyvärr inte hunnit se rullen ännu (av ungefär samma anledningar som du nämner). Har dock alltid haft en mer försmak för Marvels "superskurkar". Blev därför lätt förgrymmad av avsaknaden av Galactus i den senaste Fantastic Four filmen (OK, han fanns i form av ett moln men det duger inte alls). Hoppas dock någon gör en film med Annihilus och den Negativa zonen, det vore något värt att se.

tingotankar sa...

Du har rätt att skurken är det som GÖR en bra superhjälte-serie men du är tokig som gillar Galactus! Doctor Doom ska de vara så klart. Var helt avgörande om det skulle vara värt att läsa FF eller ej. Jag tyckte skådisen som spelade honom i filmen var okej, men han gavs ingn chans att utvecklas och han var kanske liite för mycket till åren.

Främsta anledningen till att jag såg fram emot Wolverine var för att de äntligen haft vett att ge rollen som Sabretooth till en riktig skådis (Liev Schreiber var ett bra val). Ett av mina stora problem emd filmen var att de inte tog till vara på huvudstoryn - relationen mellan dem båda - ordentligt. Blev mest montage av scener när de kunde ha sagt något riktigt brännande om personligt ansvar och professionella soldater.

Kanske nästa stora grej efter Heath ledger stal showen i senaste Batman - Superskurk-filmer ;-)

DET skulle jag kunna gå och se.

Anonym sa...

Jag har slutat att gå på bio för att njuta av film. Kvaliten på både bild och ljud är för dålig på de flesta biografer. Antalet ärthjärnor som stör är för stor. Hemma har vi bättre ljud och bild, men saknar de där speciella salongskänslan som finns t ex på Spegeln. Det som gör att jag går in i salongen och lämnar tid och rum bakom mig och som gör att jag känner sig helt lost när jag kommer ut från bion.

Riktigt bra rullar köps numera in och ses hemma. Filmbagateller som enbart ses en gång kan lika gärna ses på bio om kassan räcker.

Martin sa...

Rekommenderar Michael Chabons tegelstensroman The Amazing Adventures of Kavalier & Clay. Utspelar sig bland serietecknare i New York på 30/40/50-talet! Stan Lee tackas i efterordet!