onsdag 13 maj 2009

Vikingar, utomjordingar och silverskatter

Igårkväll fick jag banga ett biobesök som doktorand-kollegorna hade planerat. Kan inte skryta för mycket om att jag satt och jobbade på kammaren, för det blir kort arbetsdag på torsdag då sonen ska visa sina alster på en vernissage - på dagis. Hursomhelst har vi i doktorand-truppen satt i visst system att se de filmer som dyker upp som har en viss anknytning till vår disciplin, så när Outlander dök upp var den en given kandidat. Vikingar vs aliens! Vad kan vara bättre?

Jag fick missa detta tillfälle att se Ron Perlman som "Gunnar" och John Hurt som "Rothgar" (och tydligen någon som spelade en karaktär vid namn Boromir...), samt James Caviezel som rymdfararen Kainan som kraschlandar i Norge på vikingatiden och råkar släppa lös ett rymdmonster som måste infångas med lokal teknologi. Med sådana premisser är naturligtvis förväntningarna ganska lågt ställda, men mina kamrater var ändå riktigt positiva till resultatet. Att det är orealistiskt är självklart, men de tidstypiska detaljerna fick höga poäng av arkeologerna och som ren actionfilm verkar den ha lyckats med sitt syfte att roa. Har fått märkligt svag PR i Sverige, men jag tror nog den förtjänar att hyras som DVD en kväll iallfall (jag är närmast beredd att se allt som har Perlman i en roll).

Förra veckan missade jag tyvärr Hanna Menanders forskarseminarium på institutionen om hennes närapå avslutade lic-ämne som är dominikaner-klostret i Skänninge, eftersom jag var i Lund över dagen. Synd, för det är ett forskningsarbete som tar god nytta av både arkeologi och osteologi för att studera ett medeltida material. Sen slår man upp tidningen i denna vecka och ser att Hanna och kollegor gräver upp silverskatter så det sprutar om det.
Tur att man inte är en sån där som lätt blir avundsjuk. Iallafall inte på recent medeltida krafs.
Ursäkta, jag måste gå och äta lite rönnbär...

Loggbok över Skänninge-undersökningarna kan man läsa på UVs hemsida.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 kommentarer:

John sa...

Hej och tack för en bra blogg. Det är jättekul att läsa bloggen, då jag är intresserad av historia och arkeologi. Dessutom många bra tips om andra bloggar och händelser som det här när arkeologer fann en silverskatt i Östergötland.
En kunskapsrik och glädjande blogg!
Perfekt sätt att nå ut med forskarvärldens resultat och forskning på ett kul sätt.

Vänliga hälsningar
John

tingotankar sa...

Tack själv John - det är responsen och kommentarerna som gör den här bloggen värdefull för mi. Återkom gärna med frågor och synpunkter framöver.

Anonym sa...

För att strö lite extra salt i såren så skall jag till Götet och gräva en neolitisk boplats i nästa vecka. Mer info kommer på Testamony framöver.

tingotankar sa...

Jag tror jag måste börja ta blogguppehåll under grävsäsongen - det här är för smärtsamt...

Daniel sa...

Outlander är en utmärkt popcornrulle. Fullt ös. Om de arkeologiska detaljerna är okej är det dock inte det samma med de geologiska. I filmen uppvisas fina kalkstensgrottor med lavafloder, högt uppe i metamorfa norska berg. Men men... man kan inte få allt.

tingotankar sa...

Hahaha! Lavafloder i kalkstensgrottor i Norge. Charles Lyell måste spinna i sin grav.

Min favoritversion av felaktigt landskap är Hamlet med Mel Gibson, som inleder filmen med att zooma in på ett inmponerade kargigt landskap. Meddelas inte om det är Själland eller Jylland...