tisdag 19 maj 2009

Man behöver inte ett ansikte för att vara en människa

Solen har återigen gått bakom moln och den råkalla vinden från havet blåser in. Efter att ha slutat en annanrsvis ganska frustrerande dag med gott humör tack vare den grundliga och välskrivna presentationen av bloggaren FarmorGun, så börjar tisdagen uselt med att upptäcka att Jonas Gardell lever i ett medeltida mörker. Eller babyloniskt eller nåt. Funderade först på att förklara allt som är fel med hans analogi till Hammurabis lagar, men upptäckte till min glädje att arkeolog-kollegan och wiki-undret Micke förekommit mig. Läs hans inlägg.

En hel del filosofiska funderingar har Jonas inlägg gett upphov till, fildelningsforskaren Jonas Andersson diskuterar på Newsmill de murar som verkar finnas i livsåskådning hos olika debattörer. På Copyriot hyllas Spinoza över Hobbes.

I övrigt vill jag bara tillägga att det största misstaget Gardell begår är att tro att vi är osynliga och ansiktslösa. Visst, på en del forum utan moderering kan det hända att en massa puckon dyker upp - och jag kan nästan garantera att de är minst lika mycket puckon "i verkliga livet". Men inte nog med att många bloggare faktiskt lägger ut sina foton eller riktiga namn, så är även de som inte gör det allt annat än ansiktslösa. Deras arbete, texter, gärningar talar till oss. Lite som författare och konstnärer som gärna orerar över att verken ska få tala för sig själv. Vi kan inte alla lyfta luren till en stor dagstidning och får skriva krönika på bästa plats Jonas.

Jag har lärt känna oerhört många intressanta människor de senaste åren på nätet. Vi har diskuterat, debatterat och funderat. Vi länkar, tipsar, kommenterar och presenterar. Ingen av dessa är ansiktslös för mig, vare sig jag vet deras riktiga namn eller ej.

För DIG är de ansiktslösa för du har aldrig brytt dig om att lära känna dom Jonas.
För mig är de människor av kött och blod.
Som engagerar sig utan vinning och med en hel del strävan dessutom.
Jag hoppas någon sticker Guns intervju under näsan på Gardell.

Uppdatering: Mymlan på Bloggvärldsbloggen skriver som vanligt med osedvanlig skärpa som en hel del bästsäljande författare borde lära sig av. Liksom jag har hon en lite ljusare syn på hur människor beter sig under ett elavbrott (apropå det, var det inte nyss ett sådan i Stockholm - hur mycket blev förstört när pöbeln löpte amok...?). Badlands Hyena kommer med mer korrigeringar och funderingar kring gammal-sumerisk lagstiftning.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Josef Boberg sa...

Det hoppas jag med !

Anonym sa...

Du menar att Jonas borde ta sig mer tid att lära känna de människor som anonymt mordhotar honom?

tingotankar sa...

Jag menar att Jonas inte borde dra så extrema slutsatser om internet utifrån enstaka galningar. De fanns innan internet också. Visst, ibland kan internet göra det enklare att få fram hatiska budskap, men det är som att säga att det inte borde få finnas yttrandefrihet ö.h.t. bara för att en liten klick konsekvent missbrukar den rätten. Boten får inte ta död på patienten för då har man inte vunnit något.

Anna Olsson sa...

Vi talar ju tyvärr förbi varandra. När de som har tolkningsföreträde på tidningssidorna skriver om omoget, ointressant tyckande eller anonymt mordhotande på nätet så är det ju en del av verkligheten de skriver om. Men de skriver inte om oss som skriver minst lika genomtänkt och insiktsfullt som de själva, och inte sällan med ett ansikte bakom. Ändå tar vi åt oss.

Det är sorgligt att en konsekvens av större utrymme i det offentliga rummet är att det blir mer plats för den som sablar ner. Jag förstår att Gardell upprörs av detta. Men det är också sorgligt att detta driver honom att argumentera så konstigt, och sorgligt att Sydsvenskan ger honom utrymme.

Att ens namn kan köpa en utrymme också när det man har att säga är illa genomtänkt och svagt argumenterat, det är inte vidare bra för den demokratiska debatten.

Och jo, man erinrar sig en viss överläkare på DN debatt härom sistens...

tingotankar sa...

Ja det är helt klart bra i princip att diskutera netikett. Det är sant att en del idioter utnyttjar den relativa anonymitet de får på nätet för att agera ut sina mörkare sidor. Men som någon annan påpekade har vi ju rätt att skicka brev anonymt också. Om någon skulle kräva att alla brev ska id-märkas pga att en del missbrukar systemet skulle de bli utskällda.

Det absurda i den här situationen är att Gardell delvis har rätt i att ansiktslösheten gör det enklare att attackera utan eftertanke. För honom är nätanvändare en ansiktslös grå massa och därför kan han dra alla över en kam och kalla dem både det ena och det andra. Kanske hade han haft svårare att göra det om han hade tagit sig tid till att lära känna en del av de som diskuterar på forum och bloggar.