måndag 4 maj 2009

Grävsäsongen is here again

Som skrivbordsbunden arkeolog vacklar man mellan frätande avund och mjugg belåtenhet under den här tiden på året. Beror helt och hållet på vädret utanför fönstret när man vaknar på morgonkvisten.
Solsken och fågelsång = grön av avund på kollegorna i fält.
Strilande regn och råkall blåst = gosa ned sig lite extra under täcket och dra en suck av lättnad att inte behöva tillbringa dagen i en lerpöl på en schaktövervakning av fossil åkermark.

Tur att det finns bloggar så att man åtminstone kan uppleva lite av stämningen. UV har kört med fältdagböcker på sin hemsida ett antal år nu, men formatet var inte helt lyckat enligt min mening. Det blev sisådär med uppdateringarna och en hel del klickande fram och tillbaka. I år har man satt igång med riktiga bloggar på en del ställe till min stora förtjusning. Formatet är troligen långt mer lättarbetat för alla som känner för att bidra med ett inlägg, man får en bättre översikt vad som har hänt och det finns möjlighet till kommentarer. Tyvärr verkar deras inlägg inte ha egna unika html-koder, för oavsett vad man klickar på får man fram samma länk i adressfältet. Det skulle jag gärna se att de fixade till.

UV Öst med säte i Linköping har dragit igång bloggar i samband med två av sina grävningar:
Blogg nr 1
Motala, Verkstadsvägen: Jägarstenålder (mesolitikum) och yngre järnålder alldeles invid strömmen. Det här är ett av de bästa lägena för mesolitiska lämningar i Mellansverige och har redan gett upphov till en avhandling av Tom Carlsson. (Mesolitiska möten. Strandvägen, en senmesolitisk boplats vid Motala ström).
Bloggen bjuder på gottis-foton av vackra flintaredskap, inklusive en fenomenalt snygg mikrospånskärna (2009-04-29). Det senare är en teknik att slå oerhört små och skarpa spån, bara 1-2 cm långa, som nästan bara förekom i mesolitikum. Flinta förekommer inte naturligt i Mellansverige så den var importerad från Skåne-området troligen (iallafall den snygga svarta senon-flintan). Så det är inte konstigt att man hittar Sörmlands stenålders-fanatiker Micke Nordin och Patrik Gustafsson på ett foto med näsan i sållen. Sånt roar sig nämligen arkeologer med när de får tid över - åka runt på andra grävningar. Fast de var tydligen ute efter kambrisk flinta, som kommer från mer västliga delar av Sverige. Som Tom visade i sin avhandling förekommer det råmaterial från en hel del olika regioner av Sverige på de mesolitiska boplatserna vid Motala, vilka i sin tur avslöjar en del om de kontaktnät som fanns för 8000-7000 år sedan.
De börjar med visningar för allmänheten nu i maj, på specifika dagar och tider. Kolla in bloggen och UVs hemsida för Motala för mer information.

Blogg nr 2
Valla, Linköping: En gård med verkstads-områden från yngre järnåldern/vikingatid grävs ut intill universitetet. Östergötlands länsmuseum deltar också i grävningen. Har precis dragit igång men redan har man hittat lite fina pärlor och delar av silkärl (dvs keramikkärl med hål i botten).

Ett annat gott initiativ ur kulturarvs-synvinkel är portalen Kulturarvsforum som nyligen lanserats. De redovisar olika nyheter inom ämnet, har nyhetsflöden från olika bloggar, tipsar om andra hemsidor och portaler, och är ett forum för både registrerade medlemmar och gäster. Initiativet har tagits av bland annat Kalmar länsmuseum men det är tänkt att beröra hela Sverige.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Hittade hit via Stationsvakt och tackar för en bra webbsida.Tänk om man om flera miljoner år gräver fram ett gammalt rymdskepp av jordiskt ursprung på en främmande planet och lugnt konstaterar att de använde minsann pulsdrift redan på ett tidigt stadium de där Jordborna. :)

NetRunner