onsdag 18 juni 2008

Bilder och intryck från FRA-protesten

Tänk dig att alla dina telefonsamtal spelas in och lagras i ett flertal år. Närhelst en myndighet anser det påkallat att utifrån egenhändigt formulerade kriterier baserade på en vag idé om "yttre hot", så kan de scanna dina telefonsamtal efter farliga ord och termer. Om ord och termer dyker upp som anses misstänksamma, t ex 'gul kaka', får de kolla lite närmare på vad du egentligen talar om. Om det visar sig vara helt oskyldigt så är det bara att förtränga det man hört (fast för säkerhets skull är det nog bäst att sätta dig på bevakningslista ifall du talade i kod).
Om regeringen lade fram ett förslag att alla telefonsamtal skulle spelas in 'utifall att', så skulle t.o.m. de mest välvilliga väljare slita dem i stycken. Nu har regeringen lagt fram ett förslag att ALL kommunikation via nätet ska spelas in och sparas - i mån av utrymme. Från epost, till sms, till visa-transaktioner, till google-sökningar, köp av böcker via nätet osv, osv. Ingen etik sätter gränsen, endast teknik och lagringsmöjlighet.

Inom de närmsta dygnen kommer de att rösta igenom detta, efter att i sista stund bakat in ytterligare ett par kommittéer som ska säkerställa medborgarnas rätt till personlig integritet och meddelandeskydd. Notera att om polisen vill bugga en brottsling måste de gå till domstol och lägga fram bevis rörande just denna person. FRA-lagen innebär att man får genomsöka all kommunikation utifrån begrepp och termer i användning.

Det övergår mitt förstånd att det har gått så långt. Att allians-regeringen nu snart röstat igenom ett av de mest allomfattande spionlagarna mot sin egen befolkning, utifrån en hotbild som bara kan beskrivas som extremt luddig. Exempel på hot som i desperation drogs fram av ledamöter i debatten igår var Bulltofta-kapningen 1972 och mordet på Anna Lindh av en schizofren man. Jag är bara förvånad att de inte nämnde Kårhusockupationen och striden om almarna...

Medveten om att alla tvivlare och motståndare betalats av redan igårkväll i form av utlovade karriärer med löner vi andra bara kan drömma om, så tog jag ändå tåget in till Stockholm imorse. Jag vill iallafall kunna se mina barn i ögonen när de blir lite större och undrar varför deras regering har filer med information om vad de tycker, tänker och skriver. Utanför Riksdagen möttes vi upp, utan tvekan den mest politiskt brokiga samling som samlats under enad flagg. T.o.m. EU-frågan var mer partipolitiskt färgad. Gammal och ung, punkare och ny-liberal. Och vi tänker inte sluta göra oväsen förrän denna styggelse är borta ur våra liv.

Nedan följer lite bilder från förmiddagen.

Ingen bloggdriven protest utan bärbara datorer och wifi såklart. Vissa ansikten i mängden kändes märkligt bekanta...

Piratpartiet var naturligtvis välrepresenterat, med Rick Falkvinge i spetsen.

Alice Åström (v), berömdes av en protestant för sin insats från talarstolen igår.


Nya tider, nya seder. överallt syntes folk trycka upp mobiler i ansiktet på intervjuobjekt. De vita kläder som många bar representerar dels rätten till att ses som oskyldig tills motsatsen bevisats, dels att denna protest är obundet till en specifik politisk inriktning.

När det väl drog ihop sig till omröstning hade platsen framför Riksdagen fyllts av hundratals människor som i kör skanderade "Stoppa FRA" om och om och om igen.

De flesta politiska ungdomspartier hade representanter på plats, inte bara oppositionen, utan även Muf och Luf. En så allmänt avskydd lag har väl sällan lyckats pressas igenom Riksdagen med hjälp av hot, förtäckta mutor, vaga löften och allmän rädsla för att förlora ansiktet. Man kan bara hoppas att ungdomsförbunden fortsätter försöka banka in lite vett och reson och respekt för medborgerliga rättigheter i sina äldres huvuden.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Unknown sa...

Låt oss basera vårt ställningstagande på ett klart och tydligt resonemang.

Staten är inte enbart ond. Den skyddar oss mot externa hot.

Staten är inte enbart god. En utgör i sig ett internt hot.

I ett samhälle där det interna statshotet väger tyngre än det externa hotet, mot vilket staten skyddar oss, tillfrågas inte folket överhuvud taget. De kontrolleras och berövas sin integritet under alla omständigheter.

Så är inte fallet i Sverige. Därför bör vi säga ja till den här lagen.

M v h,
Peter Ingestad, Solna

tingotankar sa...

Så med den logiken är det okej för dig om staten också spelar in alla dina telefonsamtal? För varför ska vi ha lagar som skyddar mot godtycklig buggning av brottslingar, men tillåter total avlyssning av alla förehavanden på nätet för alla medborgare?

Det är en markant avsaknad på experter som tror att lagen ens kan hjälpa till att skydda mot det den är satt att verka. Kodningsprogram är hur enkla som helst att skaffa och näst intill omöjliga att knäcka. Ingen terrorist i världen är så dum att han i raka ord berättar precis vad han tänker göra i förväg.

Så FRA spelar in allt du gör och säger, men kan inte på något vis skydda dig mot terrorism.
Påminn mig igen...varför ska vi ha den?

kai sa...

Jaha, där satt den… Vet du hur du ska göra för att kryptera din elpost, eller ska vi ha en lektion ute i en park nånstans?