måndag 23 juni 2008

Den vite journalistens börda

För en månad sedan eller så kom ju nyheten att man "upptäckt ett hittills okänt indianfolk i Amazonas". Iddes inte skriva om denna pseudonyhet på bloggen när det begav sig, eftersom idén att ett folk kan vara okänt är den värsta sortens etno-centrism. Ingen folkgrupp är isolerad, OM de är okända för västerlänningar (inte upptagna i en folkberäkning eller beskrivna i en atropologisk skrift), så betyder inte det att de var okända för alla andra folk också. Alla dessa isolerade folk som flåshurtiga amatör-Stanleys med kamera i ena näven och tändare i andra näven påstår sig hitta, har årtusenden av kontakter och samlevnad och konflikter med kringlevande grupper. Inte sällan kan man hitta handelsvaror från platser 100-tals mil därifrån. När dessa mediahungriga khaki-knäppisar väser fram "de har aldrig träffat en annan människa förr", så menar de egentligen "de har aldrig träffat en VIT människa förr". För vi vet ju alla att bara vita människor räknas...

Så när nyheten om det upptäckta folket grasserade i pressen nöjde jag mig med ett spydigt inlägg på Arkeologiforum istället, bland mestadels likasinnade skeptiker. Så när dagens Aftonbladet har en artikel om att de inte alls var okända, utan har varit kända "sedan 1910" blir jag bara trött. För det första för att detta räknas som nyheter, för det andra för att man fortsätter räkna folk som existerande bara när de beskrivits av en förvirrad missionär vid sekelskiftet, eller dylikt.

Syftet med ursprungs-storyn var visserligen godhjärtad. José Carlos Meirelles som tog bilderna ville göra omvärlden uppmärksam på de människor som faktiskt bor i dessa hotade områden, vars liv hotas av exploateringen. (Jag förutsätter här att han talar sanning och inte bara berikade sig på att sälja bilderna till godtrogna nyhetsbyråer...). Om vi tar honom på hans ord så kan jag visserligen sympatisera med hans motiv, men jag är rädd för att det gör mer skada än nytta i slutänden.

Menar man att det bara är värt att respektera dessa männsikors besittningsrätt om det hade varit helt isolerade - som en experimentverkstad? Om de, i likhet med alla andra grupper runt denna jord, ingår i större nätverk och sociala sammanhang, är det då okej att skövla deras boningar?
För de som bor i och runt Stockholm vill jag uppmana att ni under dagen strosar förbi vår Riksdag och lämnar en blomma eller ett kondoleansbrev för våra demokratiska rättigheter att inte övervakas av staten, som gick i graven i onsdags då FRA-lagen röstades igenom. Läs mer på Svart Måndag.4 kommentarer:

Anonym sa...

Var tacksam över FRA-lagen. En dag kan den rädda ditt liv genom att man med dess hjälp lyckas avstyra planerade terrordåd.
Den som har rent mjöl i påsen har däremot inget att frukta från lagen. Vi måste kunna skydda vår demokrati mot omstörtande verksamhet.

tingotankar sa...

Lustigt, varken Säpo eller polisen håller med om att avlyssningen skulle kunna bidra till att lösa påtagligt mer brott...

Tills vidare föreslår jag att du som har rent mjöl i påsen börjar spela in alla dina telefonsamtal, skapar ordentliga loggningslistor på alla hemsidor du besöker, alla inlägg du skriver, spara kopior på alla mejl och kopierar alla vanliga brev du får så att ingen förleds tro att du inte har rent mjöl i påsen.

Sätt gärna upp lite kameror i ditt närområde så att du verkligen kan bevisa att du inte är terrorist 24 timmar om dygnet. Skyldig tills bevisad oskyldig.

tingotankar sa...

PS. Att ett sådant försvar för FRA kommer från en som väljer att vara anonym är helt enkelt för kul!!
Har du inte rent mjöl i påsen?

:D :D :D

Anonym sa...

Lagen är till för att skydda oss och förebygga brott. Allt du skriver eller säger används inte, bara sådant som skrivs eller sägs i samband med utförandet eller planerandet av brott.

Om du vill ha mitt namn så heter jag Ingvar Larsson och bor i Göteborg.