torsdag 26 juni 2008

Skydd av vem, mot vem, för vem?

En intervju med upphovspersonen till vansinnesförslaget att tvångsregistrera alla bloggare ligger ute på P1 - Ekot.
Som motpol till Marianne Mikko valde Ekot att bjuda in bloggaren Emma Marie Andersson, som ger svar på tal. Ett TV-inslag kan även ses på Play Rapport.
Liksom Emma påpekar verkar det nästan som Mikko knappt vet vad en blogg är. Hon tar nämligen upp som anledning till behovet av denna lag att människor måste ha samma möjlighet att gå i svaromål mot en bloggare som en tidning. Förmodligen menar hon jurudiskt svaromål, men det låter nästan som om hon knappt vet att bloggen ger långt större möjlighet för andra internetanvändare att direkt replikera och ifrågasätta ett inlägg - vilket också ofta inträffar. Även om bloggaren kan radera en kommentar, så kan man via sin egen blogg länka till inlägget och göra sin kritik tillgänglig för de som intresserar sig för frågan. Det är i just detta ändamål bloggportaler förekommer.

Jämför det med om DN, SvD eller Aftonbladet skriver en artikel i sin pappersupplaga. I vanliga fall har människor mycket få möjligheter att få igenom en replik till diverse journalistiska påhopp och övertramp. Om en artikel fälls, trycks en dementi på någon obskyr plats ett antal månader senare. Bloggar å andra sidan kan direkt uppmärksamma fel och misstag, eller lägga fram andra och kritiska åsikter i en fråga. Om en del av dem väljer att vara anonyma för att inte riskera sitt jobb så det deras absoluta rättighet. Naturligtvis väger en anonym bloggares ord mindre tungt, än en som är känd med namn och vars insikt i frågan kan verifieras.

Om någon gör sig skyldig till förtal eller angrepp på person eller folkgrupp så får polisen ta samma medel till hjälp som de gör när någon sprider illegalt material på nätet, dvs eftersöka ip-adress och uppgifter digitalt. Det är brottet som ska utredas och straffas, inte företeelsen att uttrycka en åsikt digitalt.

Ska det också bli lagsiftat att man inte får ha synonymer när man skriver inlägg på forum? Ska alla hemsidor tvingas ha registrerade ägare? För om man driver igenom denna lag när det gäller bloggare - vilket bara hänvisar till ett visst format - så finns det ingen juridisk anledning att göra åtskillnad på andra sätt att förmedla åsikter på nätet.

Som sagt, Europaparlamentet har bett om åsikter från allmänheten i denna fråga. Jag hoppas att alla som har en åsikt gör sig hörda - det hjälper uppenbarligen ibland. Att kontakta våra folkvalda Europaparlamentariker och be dem skicka "initiativbetänkandet" till den grovsop där den hör hemma, vid omröstningen i september, vore också en god idé.

DN har uppmärksammat frågan och intervjuar både moderater (som nu desperat vill visa partiets mer frisinnade sida) och bloggare. SvD intervjuar samma moderat och deras ledarblogg är allt annat än positiv.

UPPDATERING: Som anonym här nere länkar till, har DN klargjort en del saker i det märkliga ärendet. Även om allt inte var lika illa som man kunde befara, tycker jag inte att vissa människors attityd att det rör sig om en tidningsanka (eller blogganka) är helt korrekt. Nej - det är inget lagförslag, vilket jag själv klargjort i mitt inlägg. Men det betyder inte att det inte är värt att uppmärksamma och ifrågasätta. Som DN skriver:
Betänkandet är inte relaterat till något lagförslag från EU-kommissionen utan
ett försök från utskottet att uttrycka åsikter och påverka EU-kommissionen.

Okej - det var ju bättre? Bara ett försök, från utskottet för kultur, att påverka EU-kommissionen. Sådan byråkratisk jargon får inte mig att sova lugnare iallafall. Det må inte vara kläckt än, men detta är ägget till ett lagförslag och om man vill hindra att byråkratin rullar på med sin obönhörliga logik och rationalitet och ser till att monstret kläcks, då är det läge att protestera NU. Vi har alla sett de senaste veckorna vad som händer när det går prestige och politisk stolthet i att driva igenom ett framlagt förslag...

Att kulturutskottet anser att detta betänka är värt att lyfta upp är oroväckande nog för mig. Samma sorts personer, deras nära kollegor, sitter i de instanser som ska behandla betänkandet. Det är trots allt en rekommendation. Som jag personligen INTE rekommenderar.


Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=798311

Anonym sa...

Något står riktigt käpprättans fel med våra politiker idag. Nu är det inte bara moderaterna som drar ned allt, även Mona kommer dra ned samtliga, har jag en obehaglig känsla av. För hon menar just denna formulering av den nya FRA lagen ska rivas. Men eftersom lagen i höst kommer ändras, så har hon inte avlagt några löften om den, alltså står S öppen för och inte alls främmande för någon variant av avlyssning och instamp i privatlivet skulle vara omöjliga.

Det märkliga är att dessa dramatiska förändringar som kommer ske, är något som EU tycks pådriva och de i sin tur tycks pådrivas av påtryckningar från USA att man både ska patentera allt ifrån mjukvara, till stort sätt "åsikter".

Legal kommunism i all hast, och en krydda av diktatur är att snart vänta. Och den bisarra pådrivningen (åter från EU, egentligen fransmännen igen) som tycker bloggare skräpar ned, och ska registreras.

Har våra kära makthavare vaknat på fel sida?

kai sa...

Du menar förmodligen pseudonymer, men för ett långt ögonblick föreföll tanken inte så avlägsen: det gives en fastlagd ordlista och endast dessa ord må användas på det att signalspaningssystemen inte ska behöva anstränga sig allt för mycket. Ert tal skall vara ”bomb, bomb” och ”jihad, jihad”.

Anonym sa...

Hej,
Nu kan du löpande ha koll på senaste nytt från Play Rapport, utan att ens gå in på kanalen!

Lägg enkelt upp ett litet fönster på datorns skrivbord som visar de senaste rubrikerna från Play Rapport. Klicka sedan bara på en rubrik om något verkar intressant, så startas det klippet i kanalen. Lätt som en plätt!

För att lägga upp fönstret på ditt skrivbord kan du klicka på puffen som ligger i allra högraste spalten på Rapportwebben (svt.se/rapport). Eller så använder du direktlänken här: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=94991&a=1186082


Hälsningar,
Hanna Larsson (projektledare för Play Rapport)