tisdag 3 juni 2008

Får man uppleva annat än vikingar?

Storslagna planer för Historiska museet kan man läsa om i dagens DN. Ett nytt vikingamuseum som ska byggas på den öppna ytan framför museets nuvarande ingång. Eller, inte ett vikingamuseum egentligen - ett "upplevelsecentrum". Det är något i det namnet som inspirerar skräckslagen förtjusning. Å ena sidan ser jag för mitt inre en orgie i gul-blå vikinga-kitsch med jättelik sal full av fabrikssnidade ormhuvuden, högar av hjälmar och sköldar, fullt med glada fanatiker i vikingautstyrsel som grillar gris på spett och pysslar med brickbandsvävning och blotar ketchup till Tor, Oden och Frej.

Å andra sidan vet jag av egen erfarenhet att den enda sorts förhistoria som fastnar i barns (och vuxnas) huvud är den de får röra vid och uppleva själva. Som den sommar då pappa tog mig till Historiskas innegård där jag fick mala säd på en malsten och äta...helstekt gris. Jag minns ej ett smack av alla skolutflykter till museet, utom just det uppbyggda järnåldershuset som man fick sitta i. Så visst, närkontakt är av godo. På mer än ett sätt om det görs bra. Om experimentella arkeologer involveras, och inte bara pedagoger med rosaskimrande fantasibilder, så finns det en möjlighet att lära sig otroligt mycket under det att man försöker rekonstruera allt från keramiktillverkning, till vävning, till husbyggen.

Det som gör mig lite trött är denna totala kapitulation inför turismen. Historiska har redan låtit denna korta lilla parentes i förhistorien ta upp huvuddelen av de nya utställningsrummen (och räknar vi in yngre järnåldern över lag blir dominansen helt förödande). Det finns inte längre en känsla av utbildningspatos på Historiska. En passion att förmedla hur mycket vi faktiskt vet om hela resten av förhistorien. Om kontakterna med romarriket, om handeln med koppar med Ryssland under bronsåldern, om jordbrukets introduktion från Mellanöstern över Europa.

Om man nu ska göra ett upplevelsecentra intill museet, kan vi inte hiva över ett gäng av alla dessa vikingapryttlar dit och ge liiiite plats för alla dessa tusentals år som ledde fram till vikingarna. Som förklarar hur det kom sig att Norden såg ut som det gjorde på den tiden. Ge lite plats åt NORRLAND kanske!!? Bygg upp stenåldershus och miljöer. Visa hur en bronsåldershög konstruerades. Låt folk prova på att göra neolitisk keramik, kolla in vad man åt i olika delar av landet under olika tidevarv. Det talas mycket om att det ska vara "livsöden" utställda på Forntider 1. Det sorgliga är att det bara rör sig om dödsöden, som vanligt. Gravar och gravgåvor i montrar. Närapå ingenting om livet, bosättningarna, arbetsuppgifterna, handelskontakterna kors och tvärs över Östersjön och Fjällen.

Så bygg föralldel Vikingacentrum så att det pumpas in lite turistpengar i museiverksamheten. Bygg det så att mina barn kan ha en rolig plats att besöka. Men låt inte dessa 250 år totalt kväva de övriga 11.750 åren av förhistoria. Ska det vara så svårt att väcka entusiasm över dessa andra tidevarv hos Staten och Museiansvariga? För jag vet att det redan finns hos en stor del av allmänheten, så där är redan slaget vunnet. Om det bara fanns ett kul museum som ansträngde sig att förmedla detta också...


4 kommentarer:

Pierre sa...

Haha, jag läste den artikeln i DN tidigare idag och jag VISSTE att du skulle ha ett inlägg om den... =)

Men visst har du rätt. Vadan denna totala fixering vid vikingar överallt, jämt och ständigt? Det finns alltid utrymme att fläska på när det gäller vikingar medan resten av förhistorien hamnar i skymundan. Ska något av svensk historia visas upp ute i världen, vad är det då? Jo vikingar förståss. Har det med gamla nationalmyter att göra eller är det helt enkelt för att det säljer?

tingotankar sa...

Ha - jag är inget om inte förutsägb...jag menar pålitlig! ;-)

Jag tror SHM väljer vikingar av två anledningar:
1. Det säljer (money talks)
2. Man behöver inte anstränga sig. Det finns ganska mycket relativt säker information att ösa ur. Inte som alla andra tidsperioder där det krävs en äkta ansträngnning att sätta sig in i debatterna och hitta på ett sätt att förmedla det.

Som sagt, har inget emot vikingar - bring it on. Men skulle uppskatta om något annat också gavs utrymme och budget. Ibland. Lite.

Anonym sa...

Vilken fantastisk mjölkburk var kommer den ifrån?

tingotankar sa...

Glömde visst länka bilden till bloggen där jag hittade den. Bra att du upptäckte det. Lite mer info om produkten (och ett nässköljande plasthorn...) om du klickar på bilden. En sorts kondenserad mjölk som används i norsk matlagning.